Dolgoznak Szenttamás és Fancsal között

Már csak harminc-negyven méternyi szennyvízvezetéket kell lefektetni a Székelyszenttamás–Ülke szakaszon ahhoz, hogy befejeződjenek a 34-es községi utat is érintő csatornahálózat-kialakítási munkálatok – tudtuk meg Oroszhegy község polgármesterétől. Bálint Imre Elemér elmondta, nem zajlott zökkenőmentesen az építkezés, hiszen a kivitelező néhol nem temette vissza megfelelően az úton ásott gödröket, azonban a hivatal már kérvényezte a hibák kijavítását. A három érintett település (Szenttamás, Ülke, Fancsal) mellékutcáiban csak jövőre kezdik el a vezetékek lefektetését, illetve a szennyvízhálózati rendszer beüzemeléséhez szükséges pumpák beiktatását, hiszen a tél közeledte miatt ez idén már nem lehetséges. A teljes munkálat átadása jövőre várható, a hálózat beüzemelésére pedig egy újabb évet kell várni.

Az elöljáró rámutatott, az épülő hálózatot Tibód környékén fogják csatlakoztatni a már meglévő rendszerre, ahonnan a székelyudvarhelyi víztisztító állomásra folyik majd a szennyvíz.

ulke-kanalizalas-ab-2_b

A polgármester kifejtette, fontos hogy idén befejeződjenek a csatornaépítési munkálatok a 34-es községi úton, hiszen azt mielőbb modernizálni szeretnék. Mint mondta, legalább egy évet kell álljon, roskadjon a föld az ásások helyszínén, hogy a későbbiekben, miután aszfalttal burkolták, ne süllyedjen meg az út. Utóbbi munkálatok megvalósítása érdekében európai uniós pénzekért fog pályázni az önkormányzat.

A község elöljárója elmondta, már elkezdték a 34-es községi út Székelyfancsal és oroszhegyi eltérő közötti, több mint másfél kilométeres szakaszának modernizálását. Ez azért volt lehetséges, mert itt nem volt szükség csatornahálózati vezetékek lefektetésére. Eddig három, „szinte híd nagyságú” áteresz építési munkálatai indultak el – a kivitelezések során figyelnek arra, hogy ne változtassák meg a dombról lefolyó vizek természetes irányát, kellemetlenségeket okozva ezáltal a környékbeli földbirtokosoknak. A kérdéses szakaszt hamarosan kövezni fogják, majd e hónap végéig – ha az időjárás megengedi – le is aszfaltozzák. A munkálatok összértéke mintegy 570 ezer lej, ezt Hargita Megye Tanácsa finanszírozza.

Forrás: szekelyhon.ro

Megosztom
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Hozzászólások

hozzászólás