Felépült a közösségi csűr a Nyúlád-tetőn

Felépült a Nárcisz Látogatóközpont az Oroszhegyhez közeli Nyúlád-tetőn, amely a későbbiekben több közösségi tevékenység helyszínéül fog szolgálni.

Az újonnan felépített csűr egy 5 hektáros területen található, amely az oroszhegyi önkormányzat és a helyi közbirtokosság tulajdonában van. „A területet a nárciszok védelme érdekében vettük körbe kerítéssel a korábbi években, hiszen a legeltetések miatt nehezen tudott szaporodni ez a növény. A módszer hatásosnak bizonyult, hiszen azóta kezdtek megjelenni a virágok” – avatott be az előzményekbe az oroszhegyi polgármester. Hozzátette, a látogatóközpont – amelynek felépítéséhez több mint 300 ezer lejre volt szükség –, az Európai Unió LEADER programján keresztül valósulhatott meg.

A községi elöljáró elmondta, a kétemeletes épület teljes egészében fából készült, több, elszállásolásra alkalmas szobája is van, nagyjából száz férőhelyes. Az uniós projektbe húsz felfújható matrac megvásárlását foglalták bele, de ennél jóval több elfér a közösségi házban. Az alsó szinten egy 87 négyzetméteres színpad található, amely 110 négyzetméteresre bővíthető a bejárati tolóajtók elhúzásával. Azért, hogy színvonalas előadásokat lehessen tartani, két öltözőhelyiséget is kialakítottak. A látogatóközpont udvarán száraz vécét, fásszínt, valamint mosdót is építettek.

12189300_1073925802641177_4807049577928322205_o

Egyelőre ki kell hordani a helyszíni gyűjtőtartályokba a vizet, azonban hosszú távon más megoldáson is gondolkodik a polgármester. Az áramot nagy teljesítményű generátor fogja biztosítani. A fűtést egy földszinti csempekályhával végzik, valamint tíz-tizenkét villanymelegítőt is elhelyeznek a szobákban. Bálint Imre Elemér rámutatott, nem luxusvillát szerettek volna építeni, csak a minimális szükségleteket biztosítják, ezzel is kalandosabbá téve a majdani látogatók kirándulását. Hozzátette, jelenleg az utolsó simításokat végzik a látogatóközpontnál, már ezen a héten átveszi az épületet az oroszhegyi önkormányzat.

Elsősorban erdei iskolát, tematikus táborokat szeretnének szervezni a közösségi házban, amelyek által be lehet mutatni a természeti kincseket: például gyógy- és védett növényeket. Ezenkívül különböző alkotótáborok kapnának helyet a házban, valamint a színpadi előadók is igénybe vehetnék gyakorlási céllal. A fesztiválokat, illetve más nagyobb rendezvényeket már régóta a Nyúlád-tetőn tartja meg az önkormányzat – hiszen így a velük járó zaj nem zavarja a település lakóit, továbbá nincsenek parkolási gondok sem –, most azonban fedett helyen léphetnének fel az előadók, akiket el is lehet majd szállásolni az új épületben – magyarázta Bálint Imre Elemér. Az elöljáró elmondta, a tematikus táborokat illetően már egyeztetett a cserkészekkel, valamint az erdélyi barantaegyesülettel is, akik minden éveben Oroszhegy közelében, a természetben töltenek egy hetet – mindkét szervezet örömmel fogadta a megvalósítást.

A környékhez kapcsolható mondákat és legendákat a tervek szerint a Legendárium csapata fogja bemutatni, akik a helyszínekre is elkalauzolhatják az érdeklődőket. Az elöljáró leszögezte, a háznak a közösségi tevékenységek színterévé kell válnia, ezért a környékbeli iskolák pedagógusait arra buzdítja, csapatépítési céllal vigyék el oda a diákokat.

Fotók: Bálint Elemér Imre

Forrás: Székelyhon.ro

Megosztom
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Hozzászólások

hozzászólás