Image00001

Gyarapodik az oroszhegyi tűzoltók felszerelése

Példaértékű tevékenységet folytat immár több éve az Oroszhegyi Önkéntes Tűzoltó-egyesület. A tűzoltók közel kilencezer lej értékű, életmentéshez szükséges védőruházatot szereznek be szeptemberig, ezzel biztosítják az elkövetkezőkben a tűzvédelmet és a környékbeli közfeladatok ellátását.

Image00001
Címeres tűzoltóautó Oroszhegyen. Községen kívül is bevetik

Három éve alakult az Oroszhegyi Önkéntes Tűzoltó-egyesület, hivatalosan tavaly novemberben jegyezték be. Jelenleg mintegy negyven tagot számlál az egyesület, a csapatban elsősegélynyújtó is van, ez jelenleg ritka az erdélyi önkéntes tűzoltócsapatok körében, de olyan villanyszerelő is van a tűzoltók között, aki katasztrófahelyzetekben szaktudásával segíti a munkálatokat. Az önkéntes tűzoltók elméleti és gyakorlati képzéseken sajátították el az életmentéshez szükséges tudást, emellett az Erdélyi Önkéntes Tűzoltószövetség által szervezett parancsnoki oktatáson is képviseltették magukat az oroszhegyiek.

Nemcsak a községben, hanem a környező településeken is mentenek szükség esetén, így tevékenységük alatt zetelaki tűzesetben is segítettek, de nemrégiben a farkaslaki áradáskor is szivattyúztak az oroszhegyiek. Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltószövetség tagjaiként egy szóban megkötött egyezmény alapján elkötelezték magukat, hogy bármelyik tagegyesületnek segítséget nyújtanak, így olykor hosszabb távolságot is megtesznek, hogy a bajbajutottaknak segítséget nyújtsanak. Az 112-es segélyhívószám tárcsázása után állandóan elérhető számon hívhatják vészhelyzet esetén az önkéntescsapatot. A 0740–519 072-es telefonszámos ügyelet kevesebb mint három perc alatt értesíti és mozgósítja az egyesület negyven tagját, akik ezt követően a legrövidebb idő alatt a helyszínre vonulnak.

Image00002

Az iskolákban nyílt napokon, valamint színes bemutatókkal és tűzoltórendezvényekkel népszerűsítik az életmentést, a tűzvédelem és a megelőzés fontosságát. Reménykednek, hogy az ilyen látványos bemutatók által a fiatalok is kedvet kapnak a nemes tevékenységhez, és utólag átveszik az önkéntesség stafétáját.

Az oroszhegyi tűzoltók néhány éves tevékenységük alatt jó kapcsolatot alakítottak ki a helybéliekkel, így nemcsak az önkormányzat, hanem a közbirtokosság és a civil szféra is pozitívan áll hozzá a kezdeményezéshez. Jelenleg két jól felszerelt tűzoltóautóval és három motoros szivattyúval rendelkeznek, azonban a bevetésekhez szükséges ruházat hiányos volt, ezért a megyei tanács önkéntes tűzoltó-egyesületeknek meghirdetett támogatási programján pályázták meg a beszerzéshez szükséges összeget. A pályázaton nyert hétezer lej mellett további 1800 lejes önrésszel bővítették ki az összeget, hogy megfelelő tűzvédelmi egyenruhákat vásároljanak. Az eszköztár így védőbakancsokkal, nadrágokkal, kabátokkal, sapkákkal és pólókkal fog bővülni az elkövetkező hetek alatt.

Image00003

Bár rendelkeznek két tűzoltóautóval, melyek közül az egyik légzőkészülékkel is fel van szerelve, és az önkéntesség is példamutatóan alakult ki a községben, hiányoztak a bevetésekhez nélkülözhetetlen védőruhák – részletezte a bővítés fontosságát Ambrus Zoltán, az egyesület elnöke. A megvásárolt egyenruhák átadását a szeptember végén megrendezendő tűzoltónapra tervezik.

Forrás: Székelyhon.ro

Megosztom
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.